به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دبنا، بازار متشکل ارزی که بنا بود در آستانه عید قربان (شنبه هفته آینده) بهصورت رسمی آغاز به کار کند بهدلیل عدم تکمیل پرونده برخی از صرافهای عضو و همچنین عدم آمادگی بانکهای تعیینشده برای شرکت در عملیات بازار فعلاً افتتاح نمیشود.
بانک مرکزی و مدیران شرکت بازار متشکل ارزی قصد دارند بازار با حضور جمعی از صرافان و بانکها آغاز به کار کند تا تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد؛ هماکنون ۱۲۰ صرافی بانکی و آزاد با واریز حق عضویت رسماً عضو بازار متشکل ارزی شدهاند، بنابراین ۴۰ درصد از مجموع صرافیهای مجاز به عضویت بازار درآمدهاند.
از ۱۲۰ صرافی عضو بازار متشکل ارزی، حدود ۱۹ صرافی بانکی و مابقی صرافیهای آزادکار هستند؛ از مجموع صرافیهای عضو بازار، پرونده ۶۵ صرافی کامل شده و هیچ مشکلی ندارند اما ۵۵ صرافی نقص پرونده دارند که مهمترین علت آن تغییرات اعضای هیئت مدیرهشان بوده است؛ بهدلیل تغییرات مدیریتی در این صرافیها مراحل ثبت در اداره شرکتها و روزنامه رسمی کمی زمانبر شده و بهمحض ثبت تغییرات، پرونده این گروه از صرافان نیز تکمیل خواهد شد.
بازار متشکل ارزی از چند روز قبل با آغاز عملیات تست گرم، میزبان ۳۵ صراف بوده که خرید و فروش واقعی اما در مبالغ خرد انجام میدهند؛ تست گرم با هدف راه افتادن دست صرافها برای خرید و فروشهای کلان بعد از افتتاح رسمی بازار، کماکان ادامه دارد. روز شنبه، ۶۷ تراکنش واقعی برای معاملات زیر ۱۰۰۰ دلار در این بازار ثبت شده است.
البته شرکت بازار متشکل ارزی، آموزش ۳۰۰ صراف را نیز از هفتههای قبل آغاز کرده و همچنان کلاسهای آموزشی این شرکت برجاست؛ از مجموع صرافیهای عضو در بازار، ۲ صراف، بهنمایندگی از صرافی، در کلاسهای آموزشی شرکت میکنند. صرافیهایی که حق عضویت را به شرکت بازار متشکل ارزی واریز کنند، وارد دوره آموزشی میشوند.
هماکنون بانکهای ملی و رفاه وارد بازار متشکل ارزی شدهاند ولی ۲ بانک نمیتواند پاسخگوی معاملات باشد و از همین رو بانک مرکزی منتظر است تا مراحل حضور بانکهای دیگر نیز طی شود. هماکنون ۶ــ۵ بانک دیگر در صف حضور به بازار متشکل هستند، بناست بهزودی بانکهای سپه، صادرات، مسکن، پارسیان، کشاورزی و ملت وارد این بازار شوند.
با راهاندازی بازار متشکل ارزی، صرافیهای خصوصی و بانکی هیچ فرقی با هم در خریدوفروشها و قیمتها نخواهند داشت؛ هر صرافی میتواند هر ارزی را که نیاز دارد با قیمت بازار خریداری کند.
قیمتها در بازار متشکل ارزی با ۳ درصد نوسان کم یا زیاد نسبت به روز قبل تعیین میشود؛ نوسان ۳درصدی نیز به این جهت انتخاب شده که در سال ۹۷ بهجز ۸ روز، نوسان روزانه قیمت ارز بین ۲ تا ۴ درصد بوده است، هرچند مدیریت بازار متشکل ارزی مجاز است در صورت بروز هیجان خاص، اتفاقات سیاسی و… درصد تعیینشده برای نوسان قیمتی را تغییر دهد؛ قیمتها در سایت بازار بهنشانی Ice.ir برای عموم مردم قابل نمایش خواهد بود. احتمالاً نوار قیمتها در بازار متشکل ارزی مقابل ساختمان بانک مرکزی یا بانک ملی در خیابان فردوسی نیز بهصورت آنلاین بهنمایش گذاشته میشود.
همچنین کف تعیینشده برای معاملات یورو و دلار در این بازار ۱۰۰ هزار دلار و ۱۰۰ هزار یورو است؛ صرافیهایی که این حجم ارز را خریداری کردهاند ظرف مدت ۱۰ روز باید نسبت به عرضه آن اقدام کنند.
فضای فعالیت بازار متشکل ارزی بهنحوی خواهد بود که بهمحض خرید ارز از سوی صرافیها، عملیات خرید در سامانه سنا ثبت میشود؛ بنابراین اداره نظارت بانک مرکزی بر روند خرید ارز از سوی صرافیها نظارت دارد تا تخلفی صورت نگیرد. صرافیهای خریدار بعد از ۱۰ روز باید ارز خریداریشده را بفروشند؛ در صورتی که فروشی نداشته باشند اداره نظارت بانک مرکزی وارد خواهد شد.
اگر صرافی از فرایند تعیینشده در بازار متشکل ارزی تخطی کند، اخراج خواهد شد؛ این روشی است برای نقرهداغ کردن صرافیهایی که به مقررات بازار پایبند نیستند.
به گزارش دبنا، بازار متشکل ارزی با هدف کشف نرخ واقعی ارز، شفافیت معاملات ارزی، امنیت معاملات و ضمانت مطمئن در خریدوفروشهای کلان بهزودی رسماً آغاز به کار خواهد کرد.
این بازار برای ساماندهی معاملات نقدی ارز راهاندازی میشود؛ در گذشته نهچندان دور، هیجانات کف بازار فردوسی و سبزهمیدان درحالی رخ میداد که تنها ۵ درصد معاملات نقد ارزی در این محلها انجام میشد و ۹۵ درصد در حوالهجات ارزی بود اما نکته مهم اینجاست که تعداد افرادی که در ۵ درصد معاملات ارزی حضور دارند خیلی بیشتر از افرادی است که در حوالهجات ارزی فعالیت میکنند.
ساختمان این شرکت در محل ساختمان بانک مرکزی در خیابان فردوسی است و بناست در مرحله اول اسکناس در بازار متشکل ارزی مورد معامله قرار گیرد و بعد از آن حوالهجات ارزی نیز اضافه خواهد شد.
انتهای پیام/+