مشکلات تأمین و عرضه موجب تداوم سیر صعودی قیمت مرغ و گوشت قرمز در بازار خرده‌فروشی و مغازه‌های سطح شهر شده است، اما آنچه وضعیت بازار را بغرنج‌تر از قبل می‌کند، همزمانی رشد قیمت مرغ و گوشت است. روند کاهش قیمت گوشت از ۲هفته قبل متوقف شده و روزهای اخیر افزایش سریع قیمت‌ها در این بازار را شاهد هستیم.

به گزارش خبرگزاری دبنا به نقل از همشهری، تشدید گرمای هوا، تلف شدن جمعیت مرغ گوشتی در بسیاری از مرغداری‌ها و اصرار ستاد تنظیم بازار به تعیین قیمت مرغ در محدوده ۱۲هزار و ۹۰۰تومان، زمینه تداوم سیر صعودی قیمت‌ها را در بازار مرغ فراهم آورده است. مشاهدات میدانی نشان می‌دهد، مغازه‌های سطح شهر هر کیلوگرم مرغ را  در محدوده ۱۴ تا ۱۶هزار و ۵۰۰تومان به مشتریان عرضه می‌کنند و اقدام‌های تعزیراتی متولیان تنظیم بازار نیز تأثیر مثبتی بر تثبیت یا کاهش قیمت خرده‌فروشی مرغ نداشته است.

در بازار گوشت گوسفندی نیز به‌دلیل نزدیکی به عید قربان و افزایش دوباره حجم قاچاق دام زنده نه‌تنها سیر نزولی ۲‌ماه گذشته قیمت‌ها متوقف شده بلکه ۲هفته اخیر نرخ هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی بدون دنبه به ۱۰۵ تا ۱۰۶هزار تومان و قیمت گوشت گاو و گوساله بدون استخوان به مرز ۱۰۰هزار تومان رسیده است. قیمت گوشت گوسفند و گوساله در یک‌سال اخیر به‌ترتیب ۱۰۴ و ۱۱۹درصد رشد داشته است اما آخرین گزارش بانک مرکزی از تغییرات قیمتی کالاهای خوراکی در تیرماه امسال نسبت به خرداد‌ماه از کاهش ۰٫۳درصدی متوسط قیمت گوشت گوسفندی و کاهش ۲.۲درصدی متوسط قیمت گوشت گوساله حکایت داشت که با این روند در ۲هفته نخست مرداد کاهش قیمت گوشت نه‌تنها متوقف بلکه حتی معکوس شده است.

از تشدید نظارت تا تهدید به واردات مرغ

افزایش قیمت گوشت مرغ در شرایطی است که تاکنون سازوکارهای متولیان بازار بیشتر تعزیراتی بوده است. به‌طوری‌که رئیس سازمان حمایت در واکنش به گرانی گوشت و مرغ تأکید کرد: تمام کشتارگاه‌ها باید روی بسته‌های مرغ، قیمت مصوب را درج کنند؛ در غیر این صورت با افراد خاطی برخورد می‌شود. عباس تابش مدعی شده با وضع عوارض، صادرات مرغ محدود شده و شرکت پشتیبانی امور دام از تمام ذخایر برای تأمین کسری بازار مرغ استفاده کرده است. او در عین حال مرغداران را تهدید کرد: اگر عرضه را افزایش ندهند، ممکن است واردات مرغ در دستور کار قرار گیرد. تهدیدی که با واکنش محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی مواجه شد. حجتی دیروز به صراحت از کسانی که می‌گویند باید به‌جای تولید داخل، کالا را ارزان‌تر از کشورهای دیگر وارد کنیم، به‌شدت انتقاد کرد. اینگونه برخوردها در نهادهای متولی بازار مرغ و گوشت نشان می‌دهد آنها بدون توجه به اثر خطاهای سیاستگذاری خود بر روند فعلی بازار،  فکر می‌کنند با بگیر و ببند می‌توان بر مسائل فائق آمد. پیش‌تر اصرار ستاد تنظیم بازار بر تعیین نرخ غیرمنصفانه برای مرغ در بهار امسال موجبات کاهش جوجه‌ریزی و در نتیجه کمبود فعلی در بازار مرغ را فراهم کرد.

حباب است!

در بازار گوشت هم متولیان بازار بار دیگر از همانجایی که پارسال ضربه خورده بودند، لطمه دیدند. پارسال در آستانه عید قربان قیمت گوشت روند رو به افزایش خود را آغاز کرد و در ادامه چسبندگی قیمت‌ها به نرخ‌های بالا موجب شد قیمت هرکیلوگرم گوشت تا مرز بی‌سابقه ۱۵۰هزار تومان هم افزایش یابد. ظاهرا این‌بار هم سیاستگذاری برای تامین دام مورد نیاز عید قربان به دقیقه۹۰ موکول شده و مانند پارسال به روند رو به رشد قیمت گوشت دامن زده ‌است. چنانکه مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی بدون توجه به این واقعیت‌ها، در قالب بازی با اعداد گفته است: قیمت کنونی هر کیلوگرم دام سنگین زنده ۲۷ تا ۳۰هزار تومان و حداکثر قیمت گوشت گوساله ۷۵هزار تومان است. رضایی طبق رسم ۲سال اخیر عرضه گوشت گوساله در بازار با نرخ بیش از ۷۵هزار تومان را نشان‌دهنده تشکیل حباب قیمتی در بازار این محصول دانست. اما سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه دامداران با انتقاد از فاصله چشمگیر قیمت گوشت از تولید تا مصرف، گفت: افزایش قیمت گوشت در بازار ارتباطی به دامدار ندارد. متوسط قیمت هر کیلو دام زنده در دامداری تا ۳۷هزار و لاشه تا ۷۵هزار تومان است. به گفته او قاچاق دام زنده در آستانه عید قربان اختلاف قیمت تمام‌شده تولید تا بازار خرده‌فروشی گوشت گوسفندی را به ۳۰درصد رسانده است.

تأیید رشد قیمت گوشت و دلایل آن

علی‌اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با تأیید رشد قیمت هر کیلو‌گرم دام زنده سبک به ۴۶هزار تومان و قیمت شقه گوسفندی بدون دنبه تا ۱۰۶هزار تومان توضیح داد: در هفته‌های اخیر افزایش قیمت دام زنده به تغییر قیمت‌ها در بازار گوشت منجر شده و بسیاری از دامداران به‌دلیل نزدیکی به عید قربان یا امید به صادرات از عرضه دام زنده امتناع می‌کنند.